· 

Hoe vervang ik een pomerans op een biljartkeu?

Biljarten is een geliefd spel voor veel mensen over de hele wereld. Het vereist vaardigheden, nauwkeurigheid en concentratie. Als u een fervent biljarter bent, weet u wellicht hoe belangrijk het is om uw keu in goede staat te houden. De pomerans van een keu speelt een cruciale rol in het spel omdat deze contact maakt met de bal. Na verloop van tijd kan de pomerans van een keu versleten of beschadigd raken, wat uw spel kan beïnvloeden. In dit artikel bespreken we hoe u de pomerans op biljartkeu kunt vervangen.

Benodigde gereedschappen en materialen:

 

Voordat u de pomerans vervangt, heeft u een aantal gereedschappen en materialen nodig. Hier is een lijst met dingen die je nodig hebt:

  • Een nieuwe pomerans
  • Scherpe beitel of stanleymes
  • Schuurpapier
  • Secondelijm
  • Schaar

Stapsgewijze handleiding:

 

  1. Verwijder de pomerans: Gebruik een scherpe beitel of stanleymes om de oude pomerans te verwijderen. Snijd rond de omtrek van de pomerans en zorg ervoor dat u de ferrule (het witte deel van de keu dat tussen de schacht en de pomerans zit) niet beschadigt.
  2. Maak de ferrule schoon: Zodra de oude pomerans is verwijderd, reinigt u de ferrule met een vochtige doek om eventueel vuil of lijmresten te verwijderen. Zorg ervoor dat de ferrule droog is voordat u doorgaat naar de volgende stap.
  3. Selecteer een nieuwe pomerans: Kies de juiste hardheid van de pomerans volgens uw speelstijl en voorkeuren. Knip de pomerans met een schaar op de gewenste maat en zorg ervoor dat deze iets groter is dan de ferrule.
  4. Schuur de pomerans: Gebruik schuurpapier (korrel 400) om pomerans vorm te geven en ruwer te maken. Hierdoor hecht de lijm beter aan de pomerans. Gebruik een cirkelvormige beweging om de pomerans gelijkmatig te schuren en zorg ervoor dat de randen glad zijn.
  5. Lijm de pomerans: Breng een kleine hoeveelheid secondelijm aan op de bovenkant van de ferrule en druk vervolgens de nieuwe pomerans op de ferrule. Houd de pomerans een paar seconden op zijn plaats totdat de lijm opdroogt. Zorg ervoor dat de pomerans gecentreerd is op de ferrule en recht zit.
  6. Snijd de pomerans op maat: Gebruik een scherpe beitel of stanleymes en houd het mes in een hoek van 45 graden en snijd voorzichtig het overtollige leer af, zodat deze overeenkomt met de vorm van de ferrule. Houd tijdens dit proces de pomerans goed tegen bijvoorbeeld de oppervlakte van een tafel gedrukt. Dit zodat je de pomerans er niet vanaf duwt.
  7. Vorm de pomerans: gebruik schuurpapier (korrel 400) om de pomerans in de gewenste bolling te brengen. Maak cirkelvormige bewegingen en oefen gelijkmatige druk uit. Zorg ervoor dat de rand van de pomerans glad blijft en dat er geen vlakke plekken meer zijn op de bovenkant van de pomerans.

Conclusie:

 

Het vervangen van een pomerans op een biljartkeu is een redelijk eenvoudig proces dat uw spel kan verbeteren. Het is belangrijk om de juiste hardheid van pomerans te kiezen en de stappen zorgvuldig te volgen om een perfecte pasvorm te garanderen. Door deze stappen te volgen, kunt u de pomerans eenvoudig zelf vervangen en genieten van een vloeiendere en nauwkeurigere stoot. Denk er altijd aan om goed voor uw keu te zorgen, zodat deze nog vele jaren meegaat.

 

Er zijn ook keu reparatie sets te koop op de markt. Ga hiervoor naar een biljartwinkel bij u in de buurt of bestel deze eenvoudig online. Heb je ondanks bovenstaande uitleg er geen vertrouwen dat het vervangen van een pomerans u zelf niet gaat lukken? Ga ook dan naar een speciaalzaak bij u in de buurt. Deze hebben vaak een speciale draaibank wat ten alle tijde het beste resultaat gaat geven. Zeker bij gelaagde pomeransen is dit het geval.